Az elálló fül kezelésének elsődleges indítéka inkább pszichológiai, mint esztétikai

Az otoplasztika egy sebészeti beavatkozás, ami segít a kajla fül korrekciójában
Tartalomhoz ugrás

Az elálló fül kezelésének elsődleges indítéka inkább pszichológiai, mint esztétikai

Otostick Magyarország / Elálló fül?
Közzététel szerző: Otostick itt OtostickR · 2 Június 2018
A elálló fül előfordulását 5%-osra becsülik. A Plasztikai, Rekonstruáló és Esztétikai Sebészet Spanyol Egyesülete szerint a 18 év alatti páciensek szinte fele fülműtétre jelentkezik, és nagyrésze pszichológiai okokból választja ezt. Kutatásunk célja, bemutatni az elálló fülkagyló időben történő korrekciójának és a korrekció megtartásának hatékonyságát az Otostick® Bebé szilikon eszközének segítségével, ami által elkerülhetőek a pszichológiai problémák és a későbbi műtét.

Anyag és módszerek: 3 és 72 hónapos közötti gyermekeket választottunk ki - gyermekkórházak olyan pácienseit, akiknél a cefaloaurikuláris távolsága nagyobb volt 15 mm-nél. 12 hónapon keresztül figyeltük őket, eleinte hetente, majd havonta, végül pedig kéthavonta.
Eredmények: az első 60 páciensből 38 páciens és 75 fülkagyló került végső kiértékelésre. Akárcsak az Auri módszer során, a 6-10 mm-es korrekció jónak, a 3-5 mm-es elfogadhatónak, az 1-2 mm-es pedig gyengének számított. 90,7%-ban (68 fülkagyló esetén) az eredmény jó vagy elfogadható volt.
Következtetés: az Otostick® Bebé használata 12 hónapon keresztül hatékony módszernek bizonyult az elálló fül korrekciójára, és alternatívát kínálhat a műtétre, még a pszichológiai problémák megjelenése előtt. Hosszútávon további kutatások végzése ajánlott.
Az elálló fül kezelésének elsődleges indítéka inkább pszichológiai, mint esztétikai. Az Egyesült Királyságban, North Staffordshire-ban végzett kutatás bebizonyította, hogy az 5 és 16 év közötti páciensek, akiknek helyreállították elálló fülét, az esetek 100%-ában nem váltak gúny tárgyává, elégedettségük mértéke 97%-ra nőtt, önértékelésük 92%-ra nőtt, és 79%-os aktivitású társasági élethez vezetett. Újabb kutatások bebizonyították továbbá a pozitív pszichológiai hatását is a 6 éves vagy nagyobb, illetve 8 éves vagy nagyobb gyerekek esetén, akik helyreállító műtéten vettek részt.

A legtöbb sebész azt tanácsolja a szülőknek, hogy figyeljék meg gyerekeik viselkedését az elálló fülükkel szemben, és ne ragaszkodjanak a műtéthez, csak abban az esetben, ha a gyerek nagyon ragaszkodik hozzá. A SECPRE által összegyűjtött adatok szerint otoplasztikát 4 és 14 év közötti gyerekeken végeznek, mivel a fül növekedése 4 éves korra szinte teljesen leáll, és minél gyorsabban végrehajtják a műtétet, annál kevésbé válik gúny célpontjává a gyermek az iskolában.

A gyermekek körében végzett otoplasztikát illetően a legtöbb kutatás adatai legkisebb a 6 éves korú pácienseknél tudósítanak beavatkozásokról. Több mint 200 technikát írtak le. Kisgyermekeknél a beavatkozást általános altatásban végzik, nagyjából 2-3 órát tart, és olyan komplikációkhoz vezethet, mint a hematóma, fertőzés, üszkösödés, a külső hallócsatorna összeszűkülése, a varratok elmozdulása, elégtelen vagy túlzott korrekció, vadhús vagy akár neurológiai szövődmények. E témában  kevés kutatást folytattak, mivel a bejelentett komplikációk gyakorisága alacsony. Limandjaja et al. egyik elemzése az orvosi irodalomból, ami az otoplasztika komplikációival foglalkozik, felfedezte, hogy a korai komplikációk gyakorisága 0 és 8% közé tehető, míg a kései komplikációké 0 és 47% közé10.

Különböző megtartó, nem-sebészeti megközelítést írtak le az elálló fülek kezelésére, és ezek közül néhány már csecsemőkorban alkalmazható. Ezeknek a megközelítéseknek az előnye az, hogy a beavatkozást lehetővé teszi még  mielőtt a gyerek tudatára ébred saját kinézetének, vagy mielőtt kigúnyolnák.

Címkék: pszichológiai, esztétikai, elálló fül kezeléséne, sebészet



Vissza a tartalomhoz